Cukrzyca to straszna choroba. Dlatego warto się przed nią uchronić. By to zrobić, należy monitorować co jakiś czas poziom cukru po jedzeniu. Najlepszym sposobem będą profilaktyczne badania lub zakup specjalistycznego glukometru, który określi stężenie cukru we krwi.

Od czego zależy wzrost cukru we krwi?

Tak naprawdę od wielu czynników. Jednak najważniejsza przyczyna gwałtownego wzrostu cukru tkwi w nas samych, a konkretnie w naszej tłustej i naszpikowanej cukrami prostymi diecie. Słodycze, gazowane napoje i tłuste mięso są powodami, przez które nasz organizm nie radzi sobie ze spalaniem cukru, przez co nasze samopoczucie ulega pogorszeniu, a praca narządów wewnętrznych spowolnieniu i otępieniu. Brak aktywności fizycznej również sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Jak mierzyć poziom cukru po jedzeniu?

Bardzo prosto, bo wystarczy zakupić w aptece glukometr i paski do mierzenia cukru. Glukometr nie jest skomplikowanym urządzeniem i każdy może nauczyć się go obsługiwać. Po pierwsze należy przy pomocy specjalnego szpikulca ukłuć się w palec i nanieść na glukometr kilka kropel krwi. Po kilku sekundach będzie widać konkretny odczyt, który określi skalę wzrostu cukru we krwi. Odchylenia poziomu cukru po jedzeniu nie powinny przekraczać 140 jednostek glukozy.

Jak zapobiec nagłym wzrostom cukru?

Po pierwsze trzeba kontrolować, to co się je i unikać słodkich przekąsek. Po drugie należy udać się z tym problemem do lekarza, który przepisze konkretne leki na obniżenie cukru. Diabetolog na pewno też doda coś od siebie i podpowie, jak można jeszcze zapobiegać nagłemu wzrostowi cukru we krwi. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po naturalne zioła i przyprawy.