Nie bez powodu witaminę E nazywa się „witaminą młodości i płodności”. Jej zalecane dzienne spożycie wspomaga bowiem wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka – między innymi redukowaniu ilości wolnych rodników, które wpływają na przedwczesne starzenie się komórek. Występuje naturalnie w zielonych częściach warzyw i roślin. Aby wchłonęła się wraz z innymi witaminami, niezbędna jest obecność tłuszczów. Niestety dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy E wyłącznie poprzez spożywanie pokarmów z jej wysoką zawartością nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi jej odpowiedniej ilości – z tego powodu zaleca się jej dodatkową suplementację.
Jak dawkować witaminę E?
Dzienne zapotrzebowanie za witaminę E zmienia się wraz z wiekiem człowieka – a konkretnie wzrasta. O ile w okresie niemowlęcym wystarczą zaledwie 4mg w ciągu doby, o tyle w okresie dorastania niezbędne jest dostarczenie aż 15 mg dziennie. Kobiety w ciąży z kolei powinny zadbać o suplementację na poziomie 19mg.
Zastosowanie witaminy E w kosmetologii
Witamina E najszersze zastosowanie znalazła w kosmetologii. Na rynku dostępnych jest mnóstwo preparatów z witaminą E do stosowania zewnętrznego. Mają one postać kremów i maści, których głównym zadaniem jest ujędrnianie, nawilżanie i ochrona skóry.
Właściwości antyoksydacyjne witaminy E
Najnowsze badania wykazują, że prawidłowa suplementacja witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Jednym z nich jest rak prostaty, na którego każdego roku umiera ponad pięć tysięcy Polaków. Wciąż trwają badania nad innymi typami raka oraz wpływem witaminy E na zahamowanie rozwoju mutacji genetycznych.
Przyjmowanie witaminy E z innymi lekami
Witamina E może wchodzić w reakcję z substancjami wykorzystywanymi do leczenia chorób układu krążenia. Osoby cierpiące na przykład na zakrzepicę powinny omówić sposób suplementacji witaminy E ze swoim lekarzem prowadzącym. Co więcej, odradza się także przyjmowanie tej witaminy podczas wdrożenia chemioterapii i radioterapii u pacjentów onkologicznych.