Aby trwale i skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych. Prawidłowo zbilansowana dieta oparta na roślinach strączkowych, warzywach i owocach, a także regularna aktywność fizyczna i zmniejszenie masy ciała, mogą przyspieszyć poprawę wyników krwi. Dodatkowym działaniem wspomagającym mogą być zioła obniżające cholesterol, które naturalnie wspomagają pracę układu trawiennego i chronią wątrobę.
Zioła obniżające cholesterol o najskuteczniejszym działaniu
Zioła należy dobierać pod kątem konkretnych dolegliwości. Na obniżenie cholesterolu we krwi największą skuteczność wykazują:
- kozieradka pospolita, która pobudza apetyt, obniża stężenie glukozy we krwi, a także wykazuje właściwości żółciopędne czy rozkurczowe,
- ostropest plamisty, który wspomaga regenerację i sprawne działanie wątroby. Stymuluje produkcję żółci, poprawia trawienie,
- karczoch zwyczajny, który wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, co pozwala szybciej trawić tłuste potrawy. Zawiera cynarynę, która wspiera prawidłową pracę wątroby, obniża stężenie cholesterolu i chroni przed otłuszczaniem się wątroby.
Zioła obniżające cholesterol – wspomaganie kuracji
Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, należy podjąć działania mające na celu zmianę stylu życia. Kluczowe jest prowadzenie zdrowej diety, a w wielu przypadkach również stosowanie farmakoterapii. Dobrym rozwiązaniem jest także regularne oznaczanie profilu lipidowego, którego wynik pozwala odpowiednio wcześnie podjąć środki zaradcze.