Naczynia laboratoryjne znajdują szerokie zastosowanie we wszelkich instytutach badawczych, laboratoriach, aptekach oraz w służbie zdrowia. Dobre szkło laboratoryjne powinno cechować się wysoką odpornością mechaniczną oraz termiczną. Ponadto musi być odporne na działanie kwasów zasadowych i obojętnych. Niektóre szkła są uszlachetnione dodatkami sodu, potasu, kwarcu oraz wielu innych. Te dodatki sprawiają, że jest ono przystosowane do różnych zastosowań.
Podstawowe szkła laboratoryjne – które z nich wybrać?
- Pierwszym i najlepiej znanym są zlewki – odmierza się w nich substancje płynne oraz przechowuje przez niedługie okresy.
- Krystalizatory mogą przypominać zlewki, jednak stosowane są do krystalizacji podczas reakcji chemicznych.
- Kolba może występować w różnych kształtach i każdy jest dostosowany do innej reakcji chemicznej. Przykładowo: w kolbie stożkowej przeprowadza się reakcje chemiczne, natomiast w kulistej zobojętnia się roztwory.
- Substancje dodajemy do siebie za pomocą wkraplacza.
- Chcąc ważyć substancje skorzystamy z szalki petriego.
Są to bardzo podstawowe rodzaje szkła laboratoryjnego, które powinny znaleźć się w każdym laboratorium, natomiast w miarę specjalizacji powinno się dokupować kolejne, przystosowane specjalnie do konkretnych reakcji.
Rodzaje szkła laboratoryjnego
- Wykorzystując kwasy powinniśmy zaopatrzyć się w szkło jenejskie.
- Szkło supremax jest wysoce odporne na wysokie temperatury oraz szok termiczny spowodowany natychmiastowym schłodzeniem.
- Cechą konieczną dla każdego rodzaju szkła powinna być odporność na uszkodzenia mechaniczne.