Wbrew pozorom to nie cytryna, czy zielona pietruszka ma najwięcej witaminy C. Liderem w tej kategorii jest, mało znana w Polsce, acerola. W zaledwie 100 gramach tego owocu znajduje się nawet do 2,5 g witaminy C.
W czym acerola jest lepsza od innych źródeł naturalnej witaminy C?
- Posiada więcej kwasu askorbinowego.
- Znajdują się w niej także inne ważne substancje, które działają stymulująco na wchłanianie witamin.
- Dlatego dopiero po spożyciu wszystkich witamin z aceroli, możliwe jest jej maksymalne wchłoniecie.
Bezpieczne dawkowanie aceroli
Owoc ten znajduje się często w wielu preparatach witaminowych, jednak ważne jest, aby jego dawka była odpowiednia. Ludzki organizm nie potrafi stworzyć sobie zapasu witaminy C, dlatego po prostu należy go ciągle dostarczać od nowa.
Aby ustrzec się przedawkowania tej witaminy, warto zdecydować się na zażywanie go w sproszkowanej wersji lub w tabletkach. Dobrym przykładem może być tutaj, choćby naturalny produkt roślinny Aliness Acerola, który oferuje już odmierzoną dzienną dawkę, której należy się trzymać.
Kiedy najbardziej potrzebna jest naturalna witamina C?
- Wbrew ogólnym pogłoskom, ludzki organizm potrzebuje witaminy C przez cały rok, aby mógł prawidłowo funkcjonować.
- Preparaty witaminowe, z acerolą w swoim składzie, są absolutnie niezbędne podczas przeziębień, czy chorób.
- Także podczas rekonwalescencji acerola może stanowić istotny dodatek.
Witamina C jest istotna dla ludzkiego organizmy. Warto, więc zwrócić uwagę na acerolę i cały wachlarz jej zalet.