Dzika róża to popularny, występujący powszechnie w całej Europie krzew. Jego charakterystyczne czerwone kuliste owoce stosowane są do produkcji wielu środków spożywczych i leczniczych, jako że właściwości lecznicze dzikiej róży są bardzo dobrze znane od wieków.
Najcenniejszy jest owoc
Owoc dzikiej róży jest jak witaminowa bomba. Zawartość witaminy C jest w nim dziesięciokrotnie większa niż w owocu czarnej porzeczki. Ponadto w owocach dzikiej róży znajdują się antyoksydanty – kwas askorbinowy, karotenoidy i związki fenolowe. Ich obecność ma wpływ na ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami.
Dzika róża właściwości
Przyjmowanie preparatów zawierających ekstrakt z dzikiej róży bądź spożywanie przetworów z jej owoców ma wiele zalet. Wymieniając właściwości lecznicze dzikiej róży warto wspomnieć 5 najważniejszych:
- pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C – w 100 ml świeżego soku z dzikiej róży znajduje się aż 500 mg kwasu askorbinowego
- ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami – karetonoidy i związki fenolowe mają właściwości antyoksydacyjne
- przeciwnowotworowe działanie kwercetyny – wciąż prowadzone są nowe badania mające udowodnić skuteczność hamowania rozwoju komórek nowotworowych przez substancje zawarte w dzikiej róży
- poprawa odporności – poprzez podwyższenie gotowości organizmu do zwalczania infekcji i zakażeń
- działanie przeciwzapalne – dzięki zawartej w dzikiej róży substancji o nazwie galaktolipid (GOPO)
Ze względu na liczne właściwości lecznicze dzikiej róży warto posiadać w swojej spiżarni różane przetwory lub ewentualnie zaopatrzyć się w preparaty apteczne z zawartością ekstraktu dzikiej róży. Regularne ich stosowanie może przyczynić się do poprawy zdrowia i urody.